Nooit meer de trein missen omdat je geen saldo op je ov-chipkaart hebt staan. Reizigers kunnen vanaf vandaag ook bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) in het hele land inchecken met hun bankpas. Het kon sinds het nieuwe jaar al in veel bussen en trams. Betekent dit het einde van de ov-chipkaart? Vijf vragen en antwoorden over het nieuwe systeem OVpay.
1. Hoe werkt het?
Gewoon, door met je betaalpas, creditcard of telefoon (met de functie Apple Pay of Google Wallet) in te checken zoals je dat ook met een ov-chipkaart doet, en daarna weer uit te checken. In de meeste gevallen wordt ’s nachts het totaalbedrag van de reizen die je op een dag hebt gemaakt afgeschreven en zie je dat de volgende dag op je rekeningoverzicht staan.
Als de conducteur de kaartjes komt controleren, leg je de (digitale) betaalpas of creditcard tegen het controleapparaat.
Het is nog niet mogelijk om een overzicht van je reis te maken om bijvoorbeeld bij je werk te declareren, daar wordt nog aan gewerkt. Op de website van OVpay of de app kun je je reisgeschiedenis wel inzien.
2. Wat als ik rood sta of vergeet uit te checken?
"Met de huidige ov-chipkaart laad je vooraf saldo op, met je bankpas betaal je achteraf", zegt de woordvoerder van OVpay. "Je kunt inchecken als je rood staat, maar als je niet genoeg saldo hebt op het moment dat de bank wil afrekenen, is er een probleem." Dan kom je op de zogeheten deny-list (weigerlijst) te staan en kun je pas weer reizen met het openbaar vervoer als je je rekening hebt aangevuld zodat het bedrag wel kan worden afgeschreven.
"Ook als je je pas hebt geblokkeerd omdat hij is gestolen, kun je er niet mee reizen", vult een woordvoerder van NS aan. "Dan komt de pas ook op de deny-lijst te staan en weten de incheckpoortjes en -paaltjes dat. Die lijst wordt elke 3 tot 5 minuten geüpdatet."
Vergeet je uit te checken, dan is de procedure vergelijkbaar met die van de huidige ov-chipkaart: op de website of de app van OVpay geef je door hoe je gereisd hebt en dat je bent vergeten uit te checken.
3. Kun je zo ook met korting of een abonnement reizen?
Nee. Wie incheckt met z'n betaalpas betaalt het volle tarief voor de tweede klas. Inchecken met betaalpas is vooral een service voor mensen die niet vaak met het openbaar vervoer reizen, antwoordt de woordvoerder van de NS. "Die vinden het soms gedoe dat ze een kaartje moeten kopen of hun saldo moeten opladen, of ze weten niet hoe het werkt." Overigens is het zo dat de kaartautomaten van NS blijven bestaan.
4. Wordt hiermee de ov-chipkaart overbodig?
Niet helemaal, de ov-chipkaart verdwijnt per 1 januari 2025, maar krijgt wel een opvolger: de ov-pas. De ov-chipkaart bestaat al 16 jaar en is qua techniek en veiligheid toe aan vervanging, legt de woordvoerder van OVpay uit. "We gaan over op nieuwe techniek die door internationale bankensector wordt gebruikt." De OV-pas is onder meer bedoeld voor reizigers met een abonnement, studenten en mensen die anoniem willen reizen of liever geen betaalpas willen gebruiken. De ov-pas wordt al voor het verdwijnen van de chipkaart geïntroduceerd. Hij verschijnt als een fysieke kaart en als digitale pas op je telefoon. Zo kun je ook met je mobiel inchecken met je ov-pas.
Voor wie al eerder van zijn ov-chipkaart af wil: OVpay verwacht dat het eind maart overal in Nederland en bij alle vervoerders mogelijk is om met de bankpas te reizen, tweede klas en tegen vol tarief. Je kunt het tegoed van je pas op je rekening laten terugstorten.
5. Hoe veilig is OVpay?
Net zo veilig als het betalen van boodschappen in de supermarkt, zegt OVpay. Ook qua privacy. "Als je wordt gecontroleerd, ziet de conducteur alleen of is ingecheckt en de laatste ritten. Niet hoeveel er op je rekening staat of wat je laatste transacties waren."
Daarnaast ziet de bank alleen het totaalbedrag dat moet worden overgeboekt en niet waarheen en hoe je hebt gereisd. "Alleen de reiziger zelf kan al die gegevens bij elkaar brengen."
'Bied een losse pas aan'
De oplettende reiziger ziet het staan op de incheckpalen en -poortjes: 'bied een losse pas aan'. Die nieuwe waarschuwing hangt samen met de overgang naar het OVpay-systeem.
Nu je ook kunt inchecken met je bankpas is het heel belangrijk dat je niet meer je hele portemonnee tegen het schermpje houdt. Dan ben je per ongeluk zomaar ingecheckt met je bankpas terwijl je dat met je ov-kaart wilde doen, of andersom.
Of je weet niet met welke van je twee bankpassen je bent ingecheckt. Dat geeft weer een probleem met uitchecken want dat moet je uiteraard weer met dezelfde pas doen.
Bekijk ook: Turken (her)ontdekken schitterende treinreis door eigen land
03:07
✕
Enorme sneeuwvlaktes, steile bergwanden en adembenemende uitzichten. De Doğu Express van de Turkse hoofdstad Ankara naar Kars is de langste treinreis in Turkije. De rit is razend populair geworden door Instagram. Correspondent Olaf Koens ging mee.
Author: Gregory Wolf
Last Updated: 1703901003
Views: 854
Rating: 3.8 / 5 (107 voted)
Reviews: 94% of readers found this page helpful
Name: Gregory Wolf
Birthday: 2002-05-19
Address: PSC 5968, Box 5355, APO AP 43621
Phone: +4287983478091446
Job: Art Director
Hobby: Embroidery, Orienteering, Beer Brewing, Arduino, Board Games, Origami, Sewing
Introduction: My name is Gregory Wolf, I am a important, steadfast, courageous, forthright, Gifted, vivid, audacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.