Danske virksomheder undrer sig over et åbent brev, hvor tech-eksperter ønsker at bremse udviklingen af AI.
Udviklingen af kunstig intelligens har i den grad taget fart i de seneste måneder.
Det går nu så stærkt, at techmoguler som Elon Musk og medstifter af Apple Steve Wozniak opfordrer til at trække i bremsen, fordi de er bekymrede for konsekvenserne.
I går offentliggjorde Future of Life Institute, som Musk står bag, et brev underskrevet af mere end 1100 tech-folk og AI-eksperter. I brevet kræver de, at udviklingen af ny kraftfuld kunstig intelligens øjeblikkeligt sættes på pause i mindst seks måneder.
Men det forslag falder ikke i god jord hos Netcompany, som er en af de største it-virksomheder i Danmark. De bruger selv avanceret kunstig intelligens til blandt andet at hjælpe deres kunder med at lave forudsigelser som for eksempel trafikprognoser.
- Jeg kan godt forstå bekymringen i forhold til, at teknologien udvikles hurtigt. Men at stoppe al udvikling indenfor kunstig intelligens worldwide de næste seks måneder, det er en utopisk tanke, siger André Rogaczewski, som er CEO i Netcompany.
Også hos Dansk Industri har de svært ved at se et stop som en løsning. Flere af deres medlemmer anvender kunstig intelligens i deres virksomhed.
- Det er urealistisk at gå ind på verdensplan og stoppe den her udvikling. Hvad skulle eksempvis afholde kinesiske virksomheder i at fortsætte udviklingen?, siger Andreas Espersen, der er digitaliseringspolitisk chef i Dansk Industri.
'En absurd tanke'
I det åbne brev bliver der stillet nogle dystre spørgsmål til læserne; skal vi udvikle kunstige hjerner, der kan ende med at erstatte os? Og skal vi risikere at miste kontrollen over vores civilisation?
Ifølge brevet skal den seks måneder pause bruges på at udvikle sikkerhedsprotokoller, så vi sikkert kan udvikle og bruge kunstig intelligens i fremtiden.
André Rogaczewski forstår bekymringerne, men han mener ikke, det løser problemerne at sætte udviklingen på pause.
- Der vil altid være nogen, der forsker i det her. Og jo mere vi stopper forskningen op, jo mere kommer vi bagud i forhold til andre, der forsker i det. Så det er en absurd tanke.
Elon Musk og Steve Wozniak er jo nogle kæmpe tech-kanoner. Gør det ikke indtryk på dig, at det netop er dem, der går ud med det her budskab?
- Det gør da indtryk på mig, og jeg er helt enig i, at det her emne er vigtigt. Men det at stoppe forskningen indenfor området, tror jeg, at selv Elon Musk vil sige, er umulig at gennemføre i praksis, hvis man fanger ham en sen aftenstund.
En AI med ikke vestlige værdier
Ifølge Andreas Espersen fra Dansk Industri sakker vi ikke kun bag ud rent teknologisk, hvis vi i den vestlige verden sætter udviklingen i stå, mens den fortsætter andre steder i verden.
Vi ender også med en type kunstig intelligens, der er udviklet og trænet ud fra nogle andre etiske værdier.
- Når man udvikler kunstig intelligens, så er den jo trænet på baggrund af nogle bestemte datasæt og nogens bestemte etiske normer, som gør, at teknologien opfører sig på en bestemt måde. Og jeg er ret sikker på, at vi helst vil have ansvarlige løsninger udviklet i tråd med værdierne i vores del af verden.
Historien fortsætter under storien her.
- Så når vi sætter udviklingen i stå, så er det ikke nødvendigvis den type kunstige intelligens, som vi i vesten ønsker os, der vil vinde frem, fortsætter Andreas Espersen.
Det er André Rogaczewski enig i. Men sideløbende med udviklingen skal der laves flere retningslinjer på området, mener han:
- Lovgivere og eksperter indenfor både teknologi, etik og samfundsmodeller skal ind og kigge på det her. Og så skal de skynde sig lidt. Fordi vi skal ikke overrumples af teknologien, vi skal være på forkant.
Ekspert: Svært at overholde global aftale
Forslaget i det åbne brev fra Musk og co. får det til at vælte frem med praktiske spørgsmål.
Blandt andet hvordan sådan en pause på mindst seks måneder skal se ud, og hvem der skal holde øje med, at aftalen bliver overholdt.
Det er i hvert fald nogle af de problematikker, som Tobias Liebetrau, der forsker i cybersikkerhed ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, fremhæver.
- Det er urealistisk, at det kan lade sig gøre. Det er svært at se, hvem der skulle sætte sig for bordenden og være en objektiv instans, som alle verdens lande, universiteter og virksomheder kan blive enige om.
Desuden er kunstig intelligens allerede en gigantisk industri, og det ville derfor få store økonomiske konsekvenser, hvis man forsøger at bremse den fra den ene dag til den anden, forklarer han.
Tobias Liebetrau tolker brevet sådan, at det skal være en global pause-aftale mellem de største spillere for verdensordenen.
Men en sådan verdensomspændende aftale er udfordret af, at teknologisk udvikling er et stort og vigtigt konkurrenceparameter i den internationale verden.
- Verden har bevæget sig et sted hen, hvor der er yderligere konkurrence mellem især USA og Kina, men også EU og Rusland, på teknologiområdet. Derfor handler det i stigende grad om at være selvstændig inden for blandt andet kunstig intelligens. Det gør det rigtig svært at lave globale aftaler om at stoppe for en teknologisk udvikling, siger Tobias Liebetrau.
Author: Richard Peters
Last Updated: 1704624242
Views: 2368
Rating: 5 / 5 (87 voted)
Reviews: 86% of readers found this page helpful
Name: Richard Peters
Birthday: 1940-03-16
Address: 08223 Jennifer Brooks, Campbellborough, NJ 35891
Phone: +3519702839019245
Job: Article Writer
Hobby: Tea Brewing, Lock Picking, Hiking, Cycling, Yoga, Ice Skating, Cocktail Mixing
Introduction: My name is Richard Peters, I am a tenacious, exquisite, accessible, intrepid, audacious, variegated, accomplished person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.