header banner
Default

Mark Stokholm: For mig er en bilferie et middel til fuldstændig afslapning


43-årige Mark Stokholm er journalist og har i en årrække arbejdet på både TV2 og DR, og siden 2011 har han stået ved roret i Aftenshowet.

Og er der noget, der indikerer sommerferie for Mark Stokholm, så er det bilferie, fortæller han til Lev Nus sommerserie om sommerens åndehuller før og nu.

- Da jeg var barn, tog hele familien altid på bilferie. Vi var aldrig på charterferie. Første gang jeg var ude at flyve var efter 9. klasse, hvor jeg tog på udveksling i USA, forklarer han.

- Vi var fire knægte i bilen, mine to ældre halvbrødre, min lillebror og mig. Mine to storebrødre sad altid på bagsædet, mens min lillebror og jeg lå omme i stationcar´ens bagagerum og legede med LEGO. Det var dengang, det var tilladt, og hvor der iøvrigt heller ikke var noget, der hed sikkerhedsseler i bilen, forklarer han om sommerens store højdepunkt, sommerferien.

Var vild med biler

VIDEO: Anders Stegger kysser Mark Stokholm i Aftenshowet
DR P3

Og med fire knægte var der ofte diskussioner og slåskampe på bagsædet i bilen, når familien skulle af sted.

- Jeg kan huske, at min far nogle gange råbte: HOLD SÅ K...ellers bliver I sat af! Det skete selvfølgelig aldrig, for der var - trods alt - lidt mere overskud. Og det er på samme måde i dag. En gang imellem truer jeg ungerne med, at de bliver sat af, men det sker selvfølgelig heller aldrig.

Mark kunne som barn godt blive lidt misundelig på de skolekammerater, der på charter til Mallorca og den slags steder.

- Men jeg elskede at køre bil, og det gør jeg stadig. Æblet falder jo ikke langt fra stammen - min far elskede også at køre bil - faktisk så meget, at min mor aldrig rigtig fik lov til at køre, når vi var på ferie.

- I begyndelsen havde vi en gammel Folkevogn Type 3, og den var ikke ret fed at køre rundt i. Min far elskede den bil, men vi børn ville hellere have en Ford eller en Audi, ligesom alle de andre havde. Min onkel, min fars lillebror, havde en Citroën CX GTI med elruder. Det var det vildeste dengang. Engang legede min lillebror og jeg så meget med dem, at de gik i stykker og måtte repareres for en mindre formue!

Blev forkælet på ferien

VIDEO: Mark Stokholm elsker Rasmus Seebach
Natholdet

Og skæbnen ville, at en dag købte Marks far rent faktisk præcis denne type Citroën, og så var det forbundet med både langt mere komfort og langt mere prestige at drøne af sted på ferie.

- På det tidspunkt var mine ældste brødre flyttet hjemmefra, så der var kun min lillebror og mig på bagsædet, og jeg kan huske følelsen, når man sad der i bilen på vej ud i verden - på det tidspunkt begyndte vi nemlig også at køre sydpå i ferien - vi sad der i et lille afgrænset rum hele familien, der blev hygget igennem, og der var så mange biler og steder, man kunne kigge på undervejs ned igennem Europa.

- Vi blev også altid forkælet lidt mere end normalt, selvom min mor altid havde pakket køletasken med rugbrød og dåseleverpostej (fordi det kunne holde sig længe), så stod vi der på de tyske rastepladser med vores flade og halvvarme leverpostejmadder og så på de andre familier, der væltede sig i pomfriter og andre skønne sager. Men så fik vi til gengæld altid en is eller sodavand, når vi gjorde stop - og så var der selvfølgelig køresnolder, som min mor administrerede fra forsædet. Det var jo ferie.

Følelsen af frihed

VIDEO: Börskoll: “Aktien har blivit misshandlad”
Dagens industri

Og bilen er for Mark Stokholm stadig indbegrebet af frihed - følelsen af at man kan sætte sig i bilen og køre hvorhen, man vil. Alligevel har hans egen families foretrukne ferieform i mange år været charterferie. Indtil for tre-fire år siden.

- Charterferie er bare dejlig og nem for både børn og voksne, når børnene er små. Da jeg foreslog mine kone, om vi ikke skulle køre på ferie, var hun ikke meget for det - det var jo ikke den slags ferie, hun var vant til. Det betyder så også, at det er mig, der kører mest, og det passer mig fint.

Så for fire år siden drog han, konen og de fire børn af sted på den første sommerferie i bil ud i det blå.

- Mine børn er i dag 17, 13 og ni - og en bilferie med så store børn kan selvfølgelig også være forbundet med diskussioner og skænderier på bagsædet, så historien gentager sig. Dengang sad vi med vores walkman og hørte Top 20 optaget fra radioen. I dag sidder børnene med deres mobiler og iPads. Tenikken er en anden, men princippet om frihed og ferietid, hvor man kan gøre, hvad man vil, er det samme.

- Jeg er så vild med den her form for ferie, fordi det er den ultimative frihed. Du har bilen med dig og kan - også efter du er nået frem - køre til hvilken strand du vil. Jeg elsker at høre musik, når jeg kører. Gerne når hele familien sover i bilen, så jeg kan sætte lige præcis den musik på, som jeg gerne vil høre.

Mark fotograferet foran familiens Folkevogn sammen med sin mor og store- og lillebror. (© privat)

Det er ren familietid

VIDEO: För Mig
Larholm, Wik & Rydström - Topic

Og præcis som da han var barn, så har han i dag den samme følelse, når bilen bliver pakket og skal sydpå.

- Det er igen den der med at være samlet allesammen i et afgrænset rum, og man ved bare, at nu skal vi være sammen, og vi skal ud på oplevelser, det er bare så hyggeligt. Det er samvær, nærvær og indbegrebet af ferie for mig.

Af samme grund er sommerferien altid noget familien prioriterer meget højt.

- Vi tager også på efterårs- og skiferier, men sommerferien er noget ganske særligt. Det er vel i virkeligheden en grundfølelse af tryghed. Lidt ligesom at besøge sin barndomsby, man ved hvor alting er, og hvordan det hele fungerer.

Og selvom Mark ikke er synderligt vild med køletaske-konceptet fra barndommen, gentager den del af historien sig faktisk også. I dag tømmes køleskabet før afgang, og det bliver smurt madder og sandwich til køleboksen.

- Men i dag står den dog ikke på dåseleverpostej - vi er nok lidt bedre til at gøre maden lidt mere spændende, og så er vi nok også nemmere at lokke til en omgang pølser og friter.

Sources


Article information

Author: Ashley Vincent

Last Updated: 1702444803

Views: 1124

Rating: 4.9 / 5 (47 voted)

Reviews: 97% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ashley Vincent

Birthday: 1941-02-18

Address: PSC 8690, Box 8057, APO AA 34946

Phone: +4170291251008604

Job: Accountant

Hobby: Horseback Riding, Playing Piano, Chess, Drone Flying, Painting, Running, Chess

Introduction: My name is Ashley Vincent, I am a exquisite, capable, multicolored, dear, talented, expert, priceless person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.